BEAUsolar®

Golfclub Meerssen heeft in 2017 flink verduurzaamd. Het Clubhuis heeft toen namelijk een geheel geïntegreerd zonnedak gekregen. Het zonnedak is geleverd door BEAUsolar®, een eigen ontwikkeling van golfclub lid Raoul Comuth. Eind 2012 is hij gestart met BEAUsolar®, een gedreven onderneming dankzij de ontwikkelingen in de solar branche en Raouls interesse in zonnepanelen. Naast het leveren van zonnedaken geeft hij bouwkundig advies en past hij bouwkundig maatwerk toe.

Sinds begin 2015 hebben diverse huizen in de regio een zonnedak gekregen. Het dak geeft een moderne, elegante en esthetische uitstraling voor een zelfvoorzienende behoefte. Al vrij snel na oprichting van BEAUsolar® besprak Raoul de eerste toepassing voor een zonnedak met Golfclub Meerssen, iets waar iedere betrokkene enthousiast over was. BEAUsolar® heeft samen met ons Bestuur een subsidie geregeld via de Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodaties (EDS) van RVO.

Ons Clubhuis heeft nu een geheel geïntegreerd esthetisch zonnedak van standaard zonnepanelen, zonder dakpannen. Dat ging als volgt. Allereerst werd de dakbedekking van het clubhuis aan de zuidzijde verwijderd. Op de dakisolatie werd een dampopen-folie geplaatst, die met houten tengels is vastgezet. Hierop werd een aluminium constructie met een geïntegreerd waterafvoergootsysteem geplaatst, waarin de zonnepanelen zijn gelegd. Voor de afwerking heeft BEAUsolar® een gecoate metaalplaat gebruikt,  Plastisol genaamd, die dienst doet als dummy pasplaat voor ramen of dakdoorvoeren. Plastisol wordt ook gebruikt als zetwerk aan de kopgevels en de nok van het dak. Vervolgens heeft BEAUsolar® de zonnepanelen afgeklemd door een drukprofiel, wat resulteert in een mooi zwart dakvlak. In het zonnedak is uiteindelijk een drievoudige waterdichting opgenomen: door de afdichtstrip met epdm-rubber, in de watervoerafgoten en door de dampopen-folie. Trouwens op de aluminium profielen is Europees patent verleend.

Een omvormer zet ten slotte de gelijkspanning om naar wisselspanning, die de golfclub direct gebruikt. De omvormer laat van de 69 Solar Frontier zonnepanelen exact de monitoring zien en zorgt voor een rendement van ongeveer 11.730 kwh per jaar.

Dankzij het BEAUsolar® zonnedak heeft onze Golfclub een nóg groener tintje.

BEAUsolar®

Mauritslaan 49